Otonom Temizlik Çözümleri Depo ve Tedarik Zinciri Verimliliğini Nasıl Artırıyor?

Ali Tan Serbetci
4 min readJun 23, 2024

--

Lojistik sektörünün önde gelen tesisleri maliyetleri düşürürken ve depo güvenliğini iyileştirirken yeni işletme verimliliklerinin kilidini açmak için artık otonom temizleme çözümlerine yöneliyor.

Herhangi bir tedarik zinciri yöneticisine geçtiğimiz on yılda işleri üzerinde en büyük etkiyi hangi faktörlerin yaptığını sorun; muhtemelen size e-ticaretin eşi görülmemiş büyümesi, neredeyse anında teslimat için artan beklentiler ve zorunlu hacim ve karmaşıklık hakkında bir şeyler anlatacaktır.
Son yüzyılın en kötü salgını olan Koronavirüs hastalığının (COVID-19) ardından yukarıda saydığımız bu faktörler çoğaldı. Değişikliklere ayak uydurmak için, depo ve lojistik yöneticilerinin verimliliği ve üretkenliği artırmaları — esasen “daha azıyla daha fazlasını yapmak” ve her zamankinden daha hızlı bir şekilde meydan okumaları gerekiyor. Ve tabii ki bu, işçilerin sağlık ve güvenliğinden veya karlılıktan ödün vermeden başarılmalıdır.

Tüm bu zorluklara ek olarak,giderek büyüyen iş taleplerini karşılayacak yeterli sayıda işçi bulma endişesi de giderek artıyor. Aslında, Zebra Technologies araştırma firmasının 2024 Depolama Vizyonu Çalışmasına göre, işçi alımı ve çalışan verimliliği depo operatörlerinin% 60'ı için en önemli endişeler olarak gösterildi.

Depo ve lojistik yöneticilerinin mevcut endişeleri ele almasına ve gelecekteki sorunları çözmesine yardımcı olabilecek tek bir çözüm var: otomasyon. Mutlaka ki bazı görevler insanlar tarafından halen daha iyi bir şekilde yerine getirilebiliyor ancak işgücünün iş açısından kritik ve daha katma değerli olabilecek diğer görevlere odaklanmasına olanak tanıyan otomatikleştirilebilen başka birçok görev vardır. Bunun en temel örneği ticari zemin temizliğidir. COVID-19'dan önce sıradan olduğu düşünülen bir iş artık hem iş açısından kritik hem de potansiyel olarak tehlikeli olarak kabul ediliyor. Otomasyon, otonomi ve robotik, güvenli, sağlıklı, temiz ve üretken bir iş yeri sağlarken işgücünü tehlikeden uzak tutan mükemmel çözümlerdir.

Otomasyon yoluyla ölçeklendirme

Aslında otomasyona ve robotik teknolojiye geçiş çoktan başladı. Tüm endüstrilerdeki ve modellerdeki depolar, son 5–10 yılda benzeri görülmemiş bir hızda otomasyonu benimsemiştir. Yakın tarihli bir LogisticsIQ pazar araştırması çalışması, küresel depo otomasyon pazarının 2018'de 13 milyar dolardan 2025'e kadar 29 milyar dolara iki kattan fazla büyüyeceğini öne sürdü. Öte yandan, 2023 Malzeme Taşıma Sektörü Yıllık Raporu, robotik, otonomi ve otomasyonun depo işi lojistiğinde en büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

Ülkemizde de depo otomasyonu konusunda çalışan bir çok firma bulunmaktadır. Bunların bir kısmı depolama lojistiği konusunda otonom sistemler ve robotlar geliştirirken Ara Robotik de ticari zemin bakımına odaklanmıştır.

Lojistik ve depo tesislerinde otomasyonun yerleşmesi şirketlerin üretkenliği artırmasına ve maliyetleri düşürmesine yardımcı olarak operasyonlarının daha hızlı ve daha güvenilir şekilde yürütülmesini sağlamıştır. Örnek olarak, dünyanın dört bir yanındaki lider tedarik zinciri ve üçüncü taraf lojistik (3PL) yöneticileri, temizlik işlemlerinde otonom zemin temizlik robotlarını devreye alarak daha fazla verimlilik ve üretkenlik elde edebiliyorlar. Otonom zemin temizlik robotunun çalıştığı her saat, aynı çalışanın daha fazla gelir getirici faaliyetlere odaklanabileceği bir saattir.

İş gücünü desteklemek

Depolama tesisi yöneticileri tedarik zinciri yeteneklerinin kronik eksikliğini gidermek ve iş gücü açığını kapatmaya yardımcı olmak için yeni teknoloji çözümlerine yöneliyor. Otonom ekipman ve robotlar temizlik gibi tekrarlayan veya potansiyel olarak tehlikeli görevleri yerine getirebilir, çalışanları daha değerli ve karmaşık işlerin üstesinden gelmeleri için serbest bırakabilir. Aslında, Tractica’nın yakın tarihli bir Depolama ve Lojistik Robotları Raporuna (*) göre, depolara ve üretim tesislerine yerleştirilen robotların sayısı 2022'ye kadar 938.000'e ulaşacak; 2018'den bu yana tahmini% 483 artış.

Aynı zamanda, COVID-19 salgınının gelişinden bu yana depolama ve lojistik yöneticileri yeni sosyal mesafe protokolleri ve kademeli iş vardiyaları oluşturarak operasyonları yeniden tasarlamak ve işlerini önemli ölçüde yenilemek zorunda kaldılar. Bu, çalışanların azalmasına yol açıyor ve enfeksiyonun yayılmasını hafifletmeye yardımcı olmak için zorunlu kapatmalarla ilişkili üretkenlik ve personel zorluklarını bile dikkate almıyor. Pandemi, otonom teknolojiye duyulan ihtiyacın ve dünya çapındaki iş güçlerini tamamlamaya yardımcı olmak için getirebileceği faydaların altını çizdi.

Temizlik verimliliğini akılda tutmak

COVID-19 salgını dünya genelinde yaşamın tüm yönlerini etkiledi ve tedarik zinciri de bir istisna değil. Düzenli, tutarlı ve ölçülebilir temizlik için artan farkındalık dahil olmak üzere çeşitli şekillerde etkileniyor. Çevrimiçi alışverişteki artışın getirdiği artan talebe ayak uydurmak için depo iş gücünün sağlığı ve güvenliği çok önemlidir.

Günümüzde, gittikçe artan bir hızda, Ara Robotik ürünü ARI gibi otonom zemin bakım ve temizlik robotları dünya çapında her zamankinden daha fazla sayıda kullanılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin 2025 yılına kadar 1 milyar metrekarelik ek bir depo alanına ihtiyaç duyması beklenmektedir. Tutarlı, düzenli temizlik ve hijyene artan ihtiyaç ile birlikte geniş alanların bakımı gün geçtikçe zorlaşmakta ve gerekliliği belirginleşmektedir. Geniş zemin alanlarını düzenli olarak temiz tutmak için çok sayıda insan, araç ve kaynak gerekmektedir. ARI, örneğin, tek başına 20bin m2/gün kapasite ile zemin bakımı, incelemesi ve temizliği yapabilmekte ve en az iki personelin yerini alabilmektedir.

Lojistik ve tedarik zinciri endüstrisinde ciddi bir kalifiye işçi sıkıntısı yaşandığı için temizlik taleplerine ayak uydurmak için personel istihdam etmek artık uygulanabilir bir seçenek değil. Depolama operasyonları için otomasyon ve robotlar maliyet baskılarını azaltmaya yardımcı olurken üretkenliği ve kaliteli temizliği artırmaya yönelik çözümlerdir.

Çalışan risklerini azaltmak

Otonom çözümler çalışanları kontaminasyon ile ilgili sorunların ötesinde de koruyor. Depolar kör dönemeçler ve dar geçitleri olan doğası gereği yüksek riskli ortamlardır. İnsanlar, forkliftler ve diğer ekipmanlar gürültülü, kalabalık bir alanda günün 24 saati sürekli hareket ediyor. 3PL’lerin (üçüncü taraf lojistiği) ve depo operatörlerinin ağlarında otonom çözümler kullanmalarının önemli bir nedeni bu yoğun, endüstriyel ortamlarda çalışanların, müşterilerin ve ziyaretçilerin yaralanma riskini azaltan güvenli, sorunsuz bir şekilde gezinme ve çeşitli görevleri yerine getirme becerileridir.

Çalışanların rahatını korumanın yanı sıra otonom robotların kullanılması finansal açıdan da anlamlıdır, çünkü işyeri kazaları kaçınılmaz olarak özellikle depolar gibi hızlı hareket eden ortamlarda üretim günlerinin kaybına yol açar. Bu kazalardan bazılarıyla ilişkili risk temizlik robotları gibi otonom cihazlar kullanılarak kolaylıkla azaltılabilir. Otomatik temizlik çözümleri düzenli ve tutarlı bir şekilde daha temiz bir çalışma ortamı sağlamakta, sürekli değişken ortamlara çok kolay adapte olabilmekte ve sonuçta kayma, çarpma veya düşme sayısını azaltırken havadaki toz ve diğer partikülleri çalışanların soluyabileceği en aza indirir.

Modern tedarik zinciri hız kazandıkça endüstrilerdeki depo tesisi yöneticileri, birinci sınıf işletim standartlarını korurken daha fazla verimlilik ve daha yüksek üretkenlik sağlama zorluğu ile karşı karşıyadır.

On yıllardır otomasyon, önemli finansal ve operasyonel faydaların kilidini açtı. Ancak bugün, önde gelen tesisler artık maliyeti düşürürken ve depo güvenliğini iyileştirirken yeni işletme verimliliklerini ortaya çıkarmak için otonom temizleme çözümlerine yöneliyor.

(*) https://americanentrepreneurship.com/news/trending/drones/warehousing-and-logistics-robots-poised-for-widespread-adoption-according-to-tractica-report

--

--

Ali Tan Serbetci

Roboticist, Hepsirobot & Ara Robotik founder, proud father of Ece & Eren.